Pieksämäen vanhus-palveluiden mysteeristä

Tiistaina 19.2. Pieksämäen Lehdessä oli Jaana Virtasen ansiokas artikkeli, jossa ihmeteltiin, miksi Pieksämäen kaupunki ohjaa vanhuksia pelkästään suurille kaupallisille yrityksille. Attendolle ja Esperi Carelle. Paikallisen yrittäjän, Liisa Heikkisen Matti ja Liisa-Koti ja Nikkarilan Tikankolo on lähes kokonaan sivuutettu, vaikka hoitomaksut ovat pienempiä.

Äskettäin oli Liisa Heikkisen elämäntyöstä kertovan filmin, "Toyota ja toppatakki" ensi-ilta, joka sai suuren suosion. Filmi osoitti, miten Liisa Heikkinen on ollut monella tapaa edelläkävijä, josta muutkin voisivat ottaa mallia. "Tämän elokuvan pitäisi olla oppimateriaalina poliitikoille ja sote-puolen virkamiehille", totesi Ilkka Seppäkin näkemästään. Filmissä haastateltiin monia Liisan asiakkaita, joiden puheista kuuli, miten he arvostavat Liisaa. Erityisesti jäi mieleeni, miten eräs nuori asiakas kiitollisena kertoi, että "Liisa on pelastanut minun elämäni". Muitakin "pelastettuja" oli.

Liisan suuri oivallus on, miten hän on ottanut asiakkaat mukaan yhteiseen toimintaan. Jo vuosia siiten puolisoni kanssa ihailimme, miten Liisa vei asiakkaitaan joka vuosi puolukkametsään. Täällä Nikkarilassa kokoontuu mielenterveysasiakkaiden yhteisö, jossa jäsenille jaetaan joka viikko työtehtäviä, joihin he ilolla osallistuvat. Näin asiakkaat eivät ole vain hoidon kohteita, vaan aktiivisia, yhteiseen toimintaan osallistuvia. Tämä on samalla terapiaa - tässä voidaan mielestäni puhua "osallistavasta hoidosta".

Tikankolo on Liisan Nikkarilaan rakentama hoivakoti, jossa on tullut usein käytyä. Äskettäin eräs ystävämme olisi halunnut muistisairauteen sairastuneen puolisonsa sinne välillä intervallihoitoon. Hän soitti kaupungin sosiaalitoimeen ja sieltä annettiin ymmärtää, että Nikkarilaan ei oteta muistisairaita. Sattumalta tiedämme, että Nikkarilan Tikankolossa on tälläkin hetkellä monta muistisairasta. Herää kysymys, onko tässä tahallaan levitetty väärää tietoa?

Äskettäin myytiin kaupungin omistama Palvelutalo Abelin liiketoiminta Esperi Carelle. Sitä moni pitää valitettavana. Siellä kokoontui perjantaisin kaksi hyvin suosittua vanhemman väen liikuntaryhmää. Kuvaavaa on, että heti myynnin jälkeen näiden toiminta lopetettiin. Tämä on sikäli ymmärrettävää, että tällaiset ryhmät eivät varmaankaan tuota voittoa.

Jotain käsittämätöntä tuntuu olevan siinä, miten tässä kaupungissa ohjataan vanhuksia hoitopaikkoihin. Miksi Liisa Heikkisen yritysten hoitopaikat eivät kelpaa, vaikka niiden tuottamat tulot ja verot jäävät omalle paikkakunnalle? Tämä on mysteeri, joka pitäisi selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.