Suitset yksityistämiselle

Viime vuosikymmenet on hoettu mantraa, kuinka yksityinen on tehokkaampaa kuin julkinen toiminta. Tälle ei ole ollut ennenkään perusteita, mutta nyt kaikkien silmille on levähtänyt, mille tämä "tehokkuus" perustuu. Vanhusten- ja vammaisten palveluissa on tullut vauhtisokeus toimialalle, eikä ahneuden ajamana ole ymmärretty, että jossain tulee hyväksyttävyyden raja. Selitykset ja anteeksipyynnöt ovat olleet naurettavia. Esimerkiksi Attendon Karjalainen "on ollut yllättynyt, miten vaikeahoitoisia asiakkaat ovat olleet". Hoitoisuusaste on ollut tiedossa. Kaikkissa kunnissa on SAS-ryhmä, joka arvioi , kuka tarvitsee tehostettua palveluasumista. Kaikki kotihoidon piirissä olevat arvioidaan vuosittain (Rava-indeksi). Lisäksi on yleisesti tiedossa, että nykyään suurin osa ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevista on muistisairaita. Nyt saatiin vielä tietää, että hoitajamitoituksesta on yritetty oikeusteitse luistaa sovitusta määrästä, "kun muutkin tekevät". On hoettu, että yksityiset "kirittävät" julkista. Kyllä julkisella puolella niukat budjetit pitävät huolen siitä, että toimintaa on jouduttu tehostamaan koko ajan. Siellä vain ei ole osakkeenomistajien voittotavoitteet päällimmäisenä kannustimena.

Hoitohenkilökunta ei enää pysty kompensoimaan resusrssien puutetta. Työ on jo muutenkin henkisesti ja fyysisesti raskasta kolmivuorotyötä eikä palkka vastaa työn kuormittavuutta. Lisäksi on kyse ihmisten hengestä ja terveydestä. Virheitä ei saisi tehdä. Kiire ja tiuhaan vaihtuva henkilökunta lisäävät virheiden mahdollisuutta. Henkilökunta uupuu ja moni suunnittelee alan vaihtoa.

Joidenkin mielestä yksityissektori on lähtökohtaisesti parempi kuin julkinen, että se luo rahaa tyhjästä. Ei luo. Lähes kaikki raha, mitä sote-sektorilla käytetään, tulee verorahoista. Tämä on saanut kansainväliset sijottajat kiinnostumaan hoitoalasta. Ne ovat onnistuneet tekemään voittoa kyseenalaisin keinoin. Nämä voitot menevät osakkaitten taskuihin ja taidokkaan "verosuunnittelun" ansiosta iso osa katoaa veroparatiiseihin. Kun vanhusten määrä lisääntyy, tarvitsemme nekin verorahat kipeästi .

Nyt on aika kääntää kurssia ja ottaa jatkossa isompi osa jälleen julkisiin käsiin. Hoitajia kyllä riittää, kun saadaan työolot asiallisiksi ja työn mielekkyys palautettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.