Valtuuston 2.7. jälkilöylyt

Hienoa, että pieksämäkeläiset saa uuden liikuntahallin. Maanantaina valtuustossa valtuutettujen suut pyrittiin suitsimaan jo etukäteen mistä saa puhua ja äänestää ja lehtikirjoitteluakin moitittiin. Todella huonoa demokratiaa. Onneksi meillä on hyvä paikallislehti, jossa voi jakaa valtuuston jälkilöylyt.

Onneksi valtuustossa oli rohkeitakin valtuutettuja, jotka puhuivat liikuntahallin hinnasta ja kunnan päätöksenteosta asiassa. Äänestää sai valitettavasti vain kyllä tai ei. Mitkään omat esitykset eivät olleet sallittuja. Pieksämäellä päätöksenteko on hosuvaa ja sitä tehdään nurinkurin. Päätökset tehdään pienessä piirissä ja jyrätään eteenpäin. Tuli deja vu-ilmiö, olen kokenut tämän ennenkin. Näin toimittiin myös kun yläkoulusta väännettiin ensimmäisen kerran Kanttilassa.

Kun kyse on yksityisestä bisneksestä niin vauhtia riittää, kaksi keskustelutilaisuutta ja valtuusto kahdessa viikossa keskellä kesää. Kunnan omasta toiminnasta kun on kyse niin vuodessa ei paljon tapahdu. Kun vs. kuntajohtaja ilmoittaa, että kunta on hidas ja byrokraattinen ja investointikulut karkaavat. Niin eikö hänen itsensä pitäisi vastata tehokkaasta kunnan toiminnasta samoin virkamiesten. Erästä tv-ohjelmaa lainaten, kuka on heikoin lenkki, kuka lähetään maitojunalla kotiin.

Minä olen kuntapäättäjä, kuntaihminen. Minusta kuntapalvelut koostuu kunnan omista palveluista, yksityisistä palveluista ja yhdistysten ja järjestöjen palveluista ja toivoisin että edes kerran kuulisin kunnanjohtajan tai virkamiesten suusta lauseen valtuustosalissa, me osataan tämä hyvin, tätä ei tarvitse yksityistää.

Valtuustossa olisin itse toivonut avoimempaa keskustelua ajan kanssa meidän kaikista nykyisistä liikuntatiloista, mitkä jäävät ja mitkä pannaan maan tasalle ja kaikkien tilojen vuokrista, sillä yksityisen bisneksen tullessa mukaan, myös kaupungin liikuntatilojen vuokrat nousee ajan kanssa. Tähän ei ollut mahdollisuutta nyt, eikä omaan esitykseen, joka olisi ollut, että kaupunki rakennuttaa urheiluhallin itse joko taselainalla tai leasingrahoituksella ja hoitaa hallinnoinnin myös itse. Liikuntaseuroille vuokrat olisi olleet kohtuulliset ja seurat olisivat voineet jatkaa kahviomyyntiä omien tulojen lisäämiseksi.

Kanttilan keskustelutilaisuudessa aiemmin yhteisenä huolena urheiluseuroilla oli, että käyttömaksut nousevat, miten urheiluseurat selviävät taloudellisesti. Ja itsellä erityisenä huolena on miten voidaan varmistaa että erityisesti pienituloisimmilla lapsilla ja nuorilla on mahdollista jatkossakin varaa harrastaa liikuntaa. Ja koskee tämä tietysti meitä aikuisiakin. Kanttilassa oli myös keilailun aktiivisia harrastajia ja heillä oli hyviä mielipiteitä keilailun puolesta, mutta kun kiire on niin keilaajat jäävät tässä vaiheessa pois kyydistä. Ja meillä on jo nyt vajaakäytöllä oleva Veturitori, nyt tulee yksityinen bisnes samaan kilpailuun mukaan tarjoamalla omia tiloja vuokralle. Ei hyvältä näytä.

Yrittämistä vastaa minulla ei ole mitään. Arvostan kaikkia yrittäjiä. ja lähes kaikki yrittäjät yrittävät omalla yrittäjäriskillä, joka on hieno homma. Nyt muutamat yrittäjät/ yritykset on valitettavasti kunnan suojeluksessa, ja riski on kuntalaisella, kun hankkeet rahoitetaan kuntalaisten veroeuroin. Tämä on erittäin epäreilua, ettei kaikkia yrittäjiä kohdella samalla lailla. Ja yleisellä tasolla kunnan luottamushenkilön, jolla oma bisnes ja kunnan veroeurot sivuavat toisiaan, ei pitäisi kuulua valtuuston tai hallituksen puheenjohtajistoon, sillä puheenjohtajisto on näköjään nykyisin merkittävin kuntaesityksien valmisteluelin yhdessä kaupungin johtoryhmän/ kaupunginhallituksen kanssa. Siellä tehdään ne askelmerkit miten asioissa edetään. Nythän touhu on yhdellä sanalla, röyhkeää.

Oma liikuntahalli olisi ollut varmin tae siihen, että kaikilla pieksämäkeläisillä on mahdollisuus harrastaa liikuntaa jatkossakin, myös liikuntahallissa. Minulle liikunta on kunnan peruspalvelu kuten opetus-, kulttuuri- tai terveyspalvelut, eikä liikuntahalli voi toimia vain yksityisenä monopolina kunnan verovaroin. Mutta valtuuston osalta päätös on nyt tehty ja liikuntaan kannattaa satsatakin. Liikunta voi maksaakin kunnalle, lapsiin ja nuoriin, tuleviin veronmaksajiin kannattaa satsata. Ja liikunta on tärkeää meille kaikille. Nyt palataan arkeen ja aletaan ratkoa isoa määrää avoimeksi jääneitä kysymyksiä. Liikuntaseurat joutuvat arvioimaan talouttaan, kuinka paljon uudesta hallista on mahdollisuus vuokrata käyttövuoroja. Ja toivon, että tästäkin ratkaisusta muodostuu hyvä lopputulos. Ja lopuksi toistan etten ole uutta liikuntahallia vastaan, mutta kuntademokratian kiemuroissa on vielä parannettavaa. Erityisesti valtuuston ja valtuutettujen roolia on kohennettava päätöksentekoprosessissa, ettei meitä ohiteta kerta toisensa jälkeen. Ryhtiliikettä tarvittaisiin. Mutta nyt jatketaan kesälomaa.