Valtuuston peräpenkiltä 12.11.

Valtuustossa keskusteltiin kunta- ja kiinteistöveron tasosta. Veroillakin on rajansa, kun ne kääntyvät itseään vastaan, joten veroja ei ole syytä korottaa, kun tapissa jo ollaan. En usko kuitenkaan, että verot karkottaa yrittäjät tai uudet kuntalaiset, siihen on muut syyt. Itsekin olen muuttanut usein. Kuntaveron tasoa en ole katsonut kertaakaan ennakolta. Tärkeimmät syyt muuttaa ovat olleet uusi työpaikka ja että sain asunnon. Verojen alennustakin ehdotettiin salissa mutta ilman kannatusta. Verojen laskeminen tarkoittaisi käytännössä, että kuntapalveluja pitäisi leikata/supistaa vielä entisestään.

Vuoden 2018 talousarvion lisämäärärahat ja määrärahasiirrot aiheuttivat keskustelua. Perusturvan ylitys on varsin reipas, 2,5 miljoonaan kokonaisuudessaan. Ylityksiä tuli Essoten erikoissairaanhoidon laskutuksesta, vanhusten asumispalvelujen ostoista ja Lastensuojelun asiakaspalvelujen ostoista. Kalliita ovat ostopalvelut Pieksämäelle. Ja näin on ollut jo vuosia, kulut nousee koko ajan.

Investoinnit tahtovat meillä aina ylittää määrärahansa. Meillä on oma Pieksämäki-lisänsä, yleensä miljoonaluokkaa. Veturitorillekin piti saada loppumetreillä hissi, parkkipaikka ja ovistakin väännettiin kättä.

Toivottavasti Hiekanpään koulun kohdalla ei käy näin loppupeleissä, vaikka ylitystä tulikin tälle vuodelle 2 miljoonaa. Kun rakennustyö käynnistyy niin valtuutetulla on ollut lähes mahdotonta enää vaikuttaa, miten se sujuu. Mutta kun loppulaskun aika on niin tulee varsin höynäytetty olo. Tietysti hyvää on kun koulu näyttää valmistuvan nyt ripeää tahtia.

Pieksämäen turvallisuustyöryhmä on laatinut Pieksämäen kaupungin turvallisuussuunnitelman vuosille 2018-2021. Turvallisuuden suurimpia haasteita ovat kun poliisia ei näy katukuvassa kuin harvoin, niin ilkivalta ja sotkeminen lisääntyvät. Poliisin puuttuminen näkyy myös liikenneturvallisuudessa, jossa meillä kaikilla olisi myös reilusti parantamisen varaa. Liikenneturvallisuuden parantamisen avaintekijöitä ovat kuljettajien asenteisiin ja ajotapaan puuttuminen, ajoneuvojen turvallisuuden kehittäminen ja liikenneväylien ylläpito ja parantaminen. Katujen, teiden ja kevyenliikenteen väylien kunnossapito tulee hoitaa niin, että ne ovat turvallisessa kunnossa, erityisesti talvella.

Nuorten päihteiden käyttö on tämän ajan haaste. Ehkäisevä päihdetyö, hyvä opetus ja koulutus tukipalveluineen sekä harrastukset ja päihteetön vapaa-ajantoiminta ennaltaehkäisevät päihteiden käyttöä. Nuorten päihteiden käytön ehkäiseminen, varhainen puuttuminen päihteiden käyttöön ja palveluohjaus ovat tärkeitä asioita nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Pieksämäkeä pidän itse kyllä yhä varsin turvallisena kaupunkina, vaikka turvattomuus onkin lisääntynyt.

Kaupungin hyvinvointityöryhmä sekä lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä ovat valmistelleet kaikkia väestöryhmä koskevan, ns. laajan hyvinvointikertomuksen vuosille 2018 - 2021. Hyvää keskustelua syntyikin lasten ja nuorten palveluista ja Nenonpellon päiväkodin tulevasta kohtalosta käytiinkin jo vääntöä. Vasemmistoliitto on käynyt ryhmänä jo alustavaa keskustelua aiheesta ja pyrkii toimimaan päiväkodin puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.