Vanhukselle kuuluu myös ihmisarvo

"Pohjoismainen hyvinvointivaltio" on käsite johon viitataan aika-ajoin kun puhutaan suomalaisesta peruskoulusta, terveyskeskuksesta tai sosiaaliturvasta. On asioita, joista me voidaan suomalaisina olla hyvästä syystä ylpeitä. Haasteitakin löytyy; asunnottomuus, työttömyys, koulukiusaaminen yms. Kaikki eivät kuulu kauniisiin/rohkeisiin/menestyjiin. Näille asioille kuitenkin yritetään tehdä jotain.

Ikäihmisten hoiva ja huolenpito on asia, joka tuntuu olevan ikävä poikkeus. Tuntuu, että hiljaa olemalla hyväksymme vanhojen ihmisten ihmisarvon riiston. Yhteiskunnan avun varassa oleminen merkitsee sitä, että ihminen jää oman kotinsa vangiksi vailla mahdollisuutta päästä ulos. Ja se oma koti ulkoistetaan vieraiden ihmisten työpaikaksi, jossa juostaan kiireellä velvollisuuksia hoitamassa. Tänä päivänä laitoshoidon paikkoja vähennetään ja kotihoidon asiakasmäärät kasvavat. Työntekijöiden määrää vähennetään. Hoito on lääkkeet/ruoanlämmitys/päivittäinen pesu. Suihkuun pääsee kerran viikossa, jos ehditään.

En tiedä, miten täällä Pieksämäellä hoidetaan asiat, mutta Helsingin kotihoidossa saatetaan jättää viikkosuihku väliin kiireen takia.

Maaliskuussa 2018 oli Espoon kotihoidon asiakas kaksi vuorokautta ilman apua, koska kotihoito oli hukannut avaimet. Papereissa luki, että hän tulee itse avaamaan oven. Kun ovea ei avattu, niin asiakkaan tilannetta ei tarkistettu. Kaksi vuorokautta ilman lääkkeitä ja ruokaa, apua oli yritetty hälyttää turvarannekkeella.

Asiakas ei ollut jaksanut painaa nappia. Omaiset tulivat käymään, koska eivät saaneet yhteyttä.

Huhtikuussa 2018 Helsingin kotihoidon asiakas löytyi kuolleena kotoaan. Asiakas oli ollut kuolleena viikkoja. Poliisi tutkii asiaa.

Avohoidossa olevat ihmiset ovat vaikeasti muistisairaita, kivuliaita, yksinäisiä, turvattomia. Onko heidän paikkansa ollenkaan kotona? Ja laitoshoito, onko siellä riittävästi käsipareja ihmisarvoiseen vanhuuteen? Suomen kaltaisessa maassa ei kenenkään pitäisi pelätä saako apua siinä vaiheessa kun ei pysty enää itse huolehtimaan itsestään. Nyt on olemassa kansalaisaloite "vanhusasiavaltuutettu Suomeen".

Jos et hyväksy vanhusten kaltoinkohtelua, niin käy allekirjoittamassa osoitteessa kansalaisaloite.fi. Kannatusilmoituksen voi myös tulostaa ja allekirjoittaa paperisena.