Asumisessa ratkaisee elämisen laatu

Yksi helleviikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Ylen taloustutkimuksella teettämä kysely, jonka mukaan noin neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että valtion täytyy turvata palvelut, jotta koko Suomi pysyy asuttuna. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan keskustelu aluekehityksestä on ollut hyvin eliittipitoista tai sitä ei ole otettu lainkaan huomioon.

Usein ihmisen asuinpaikka määräytyy työpaikan mukaan. Jokaisella on kuitenkin on oltava oikeus asua siellä missä haluaa. Jotkut tahtovat asua sielunmaisemassaan, eivätkä hikisessä vuokrahuoneistossa. Siksi hyvän elämän voi löytää joka puolella Suomea. Tulevaisuuden asumisessa ratkaisevaa tulee olemaan elämisen laatu, ja sitä laatua on Savossa tarjolla runsaasti. Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa oli tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokosken kirjoittama juttu Ylä-Savosta. Tulevaisuuden Suomessa matkustaminen ei välttämättä ole enää mikään ongelma kun hypernopeat junat vievät Kuopiosta Helsinkiin alle puolessa tunnissa. Jutussa muistutetaan aluekehityksen tutkija Timo Aron havainnosta, jonka mukaan väestön kasvualueet noudattavat Suomessa melko tarkkaan rataverkkoa.

Pieksämäki sijaitsee rautateiden risteyskohdassa ja täältä on hyvät kulkuyhteydet eri puolille Suomea. Täällä on tilaa ja happea. Pieksämäki on jo valmiiksi tulevaisuuden paalupaikalla.