Asumismenot haukkaavat muuta kulutusta

Asumismenojen kuilu on Suomessa kasvanut lähes 1?500 euroon. Tiedot käyvä ilmi Omakotiliiton tällä viikolla julkaisemasta selvityksestä, jossa vertailtiin kunnallisesti tai alueellisesti päätettäviä asumismenoja sadassa kunnassa.

Kalleinta on Kemiönsaaressa, jossa omakotiasuminen maksaa yli 4?700 euroa vuodessa. Pieksämäki mahtuu kalleimpaan kärkikymmenikköön koko Suomessa ja kaupunki löytyy listan sijalta seitsemän. Täällä omakotiasumisen hinta vuodessa on noin 4?300 euroa. Esimerkiksi Kempeleessä asuminen on yli tuhat euroa halvempaa.

Asumisessa iso kuluero on lämmityksessä ja se onkin kaikkein kalleinta juuri Savossa. Esimerkiksi Pieksämäellä ja Varkaudessa omakotitalon lämmitys maksaa vuodessa lähes 2?400 euroa. Suurimmat kustannuserot tosin selittyvät sähkön siirtomaksuilla. Siksi myös Omakotiliitto muistuttaa, että sähkön siirtoyhtiöiden valvontaa tulee kehittää.

Elämä on kallista ja asuminen haukkaa siitä monesti suurimman osan. Vaikka asuntojen hinnat kasvukeskusten ulkopuolella ovat enemmän laskusuunnassa, niin asumiskulujen kasvamista on vaikeaa kääntää. Lisäksi jatkuvasti vanhenevan rakennuskannan ylläpitäminen on vuosi vuodelta kalliimpaa. Esimerkiksi kiinteistöverojen kiristäminen on suoraan pois muusta kuluttamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.