Ennakkoäänestys aikaisempaa vilkkaampaa

Kansalaiset ovat käyneet äänestämässä vilkkaasti ennakkoon. Samanlainen tahti on ollut myös Savossa ja esimerkiksi myös Pieksämäellä, jossa 34,2 prosenttia äänioikeutetuista on jo käynyt äänestämässä. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 Pieksämäellä äänesti ennakkoon 32 prosenttia äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys on kasvattanut suosiotaan äänestäjien keskuudessa vaali vaalien jälkeen. Se on koettu helpoksi ja vaivattomaksi tavaksi suorittaa kansalaisvelvollisuus vaikkapa kauppareissun yhteydessä. Varsinaisena vaalipäivänä ei tarvitse enää erikseen lähteä äänestämään johonkin tiettyyn äänestyspaikkaan. Tosin edelleen on paljon myös heitä, joille äänestäminen varsinaisena äänestyspäivänä ja varsinaisessa äänestyspaikassa tekee vaalipäivästä tietyllä tavalla erikoislaatuisen ja mieleenpainuvan.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ennakkoon kävi äänestämässä 36,9 prosenttia. Vaalipiirin suurimmat ennakkoäänestysprosentit olivat esimerkiksi Puumalassa (48,1 prosenttia) ja Ruokolahdella (47,2 prosenttia). Ennakkoäänestyksen vilkkaus ei kuitenkaan suoraan ennakoi äänestysvilkkautta varsinaisena vaalipäivänä. Monesti suunta on aivan toisenlainen.

Varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina ja silloin viimeisen sanan sanovat äänestäjät. Omaa äänioikeuttaan on silloin enemmän kuin suotavaa käyttää, koska nyt on sen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.