Ensimmäinen matkapuhelin vaatii pelisäännöt

Moni oman oppivelvollisuutensa aloittava lapsi saa koulun alkaessa myös ensimmäistä kertaa oman puhelimen. Puhelimen hankintaan ei ole mitään erityistä pakkoa, mutta monessa perheessä sellainen koetaan hyvinkin tarpeelliseksi ensimmäisen kouluvuoden myötä.

Tulevat ekaluokkalaiset ovat kasvaneet lapsuutensa digitaalisten laitteiden ympäröimänä. Heille niiden käyttäminen on luontevaa ja arkipäivästä. Silti lapsi joutuu opettelemaan huolehtimaan monenlaisista asioista saadessaan oman puhelimen. Siinä hän tarvitsee omien vanhempien apua ja opastusta. Kännykän käyttö vaatii yhteiset pelisäännöt sekä niiden noudattamista.

Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjeissa muistutetaan esimerkiksi kohteliaan viestimisen tärkeydestä. Vanhempien kannattaa keskustella lapsen kanssa siitä, miten puhelimessa ollaan kohteliaita ja miten sen käytössä otetaan muut huomioon. Samalla kannattaa neuvoa mitä täytyy tehdä silloin jos joutuu puhelimella kiusatuksi tai huomaa, että toista kiusataan. Kouluissa käytännöt puhelimien suhteen vaihtelevat. Vanhemmat päättävät siitä, saako lapsi tuoda kännykän kouluun.

Kännykkä on hyvä, joskaan ei vältättämätön, väline ekaluokkalaisen käytössä. Se voi tuoda lisää turvallisuuden tunnetta sekä vanhemmille että lapselle.