Eurooppa on vähitellen tullut lähemmäksi

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta, vaikka harva meistä sitä edes muistaa tavallisessa arjessaan huolimatta siitä, että Eurooppa-päivä on tarkoitettu unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien päiväksi.

Europarlamenttivaalien lähestyessä Eurooppaan päin ehkä katsellaan tiiviimmin kuin vaalien välivuosina. Kannattiko Suomen liittyä EU:hun? Hyvää on vapaa matkustaminen ja työskenteleminen EU:n sisällä sekä yritysten vapaus tarjota tuotteitaan ja palveluitaan muihin unionin maihin. Jäsenyys tuo turvaa myös puolustuspoliittisesti.

Nuo ja lukuisat muut myönteiset seikat tiedetään. Moni suomalainen arvioi, että EU on tuonut enimmäkseen hyvää.

Kuitenkin Britannian tekeillä oleva EU-ero on todennäköisesti vaikuttanut eniten suomalaisten yleiseen mielipiteeseen EU:sta. Brittien neuvotteluprosessin perusteella vaikuttaa, että jäsenyys on kaikki seikat huomioon ottaen paras vaihtoehto.

Euroopan unionin perustaminen lähti liikkeelle Ranskan pääministerinä toimineen Robert Schumanin puheesta 9. toukokuuta vuonna 1950. Ensin perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, jonka pohjalle nykyinen EU kehittyi.

Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 eli lähes neljännes vuosisata sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.