Hellekesää seuraa kuuma poliittinen syksy

Politiikan pelikentillä on ollut heinäkuun helteillä melko hiljaista. Muutamilla avauksilla on kuitenkin saatu kuumennettua keskustelua. Tulossa on kuuma poliittinen syksy.

Yksi sellainen oli maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta vastaavan alivaltiosihteerin Päivi Nergin lausunto maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa viime viikon maanantaina (MT 25.7.). Haastattelussa Nerg ennakoi, että maakuntien määrä vähenee joko kriisimenettelyn kautta tai heikoimmat hakeutuvat yhteistyöhön vapaaehtoisesti. Hänen mukaansa 12 tai jopa viisi maakuntaa olisi ollut parempi vaihtoehto esimerkiksi pelastustoimen kannalta. Heti perään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei usko hallituksen sote-uudistus etenevän eduskunnan äänestykseen.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen ennätti lähettämässään tiedotteessa toteamaan, että Päivi Nergin mahdollisuudet tehtävänsä tekemiseen maakunta -ja sote- uudistuksen suhteen heikentyneet hänen kannanottojensa takia. Wuorisen mukaan nyt määritelty malli turvaisi ainakin osittain kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihinsa.

Pieksämäen kannalta parasta olisi kuitenkin yhden Savon malli. Silloin luontevalle yhteistyölle ei olisi ainakaan hallinnollisia esteitä.