Hirvivaaran aika on suurimmillaan juuri nyt

Vakuutusyhtiön vahinkotilastojen perusteella hirvikolarin riski on suurin perjantaisin hämärän aikaan loka-joulukuussa. Eli käytännössä juuri nyt. Lisäksi lauantaina alkava hirvenmetsästyskausi saa hirvet tavallista enemmän liikkeelle. Kaikkina vuodenaikoina hirvi- ja peurakolareita sattuu eniten kun auringonlaskusta on kulunut yksi tunti.

Kaikkein paras tapa ennakoida mahdollista hirvikolaria on höllentää kaasujalkaa ja laskea ajonopeutta hirvien liikkuma-alueilla varsinkin pimeällä. Pieksämäellä autoilijat ja hirvet kohtaavat usein varsinkin valtatie 23:lla Varkauden ja Pieksämäen välillä. Vaarallisimmat kohdat ovat Siikamäessä sekä Kolman risteyksen tuntumassa lähempänä Varkautta.

Liikenneturvan tietojen mukaan Suomessa tilastoitiin viime vuonna 1?824 hirvionnettomuutta. Niissä kuoli kolme ja loukkaantui lähes 150 ihmistä. Onnettomuuksia sattuu koko maassa, mutta eniten vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä ja vähiten pohjoisimmassa Lapissa. Hyvä asia on, että hirvionnettomuuksien määrä on laskenut vuoden 2001 huippuluvusta, jolloin sattui 3048 hirvionnettomuutta. Onnettomuuksien määrän lasku johtuu etupäässä eläinkannan pienentämisestä viime vuosina.

Hirvionnettomuuksista aiheutuu myös melkoinen lasku maksettavaksi. Viime vuonna hirvionnettomuuksia laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 63,5 miljoonaa euroa.