Huh hellettä ja hikistä lomanviettoa

Kesän lakikohta ainakin säiden suhteen on käsillä. Kunnon helle alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonloppuna ja jatkuu lähes koko maassa myös ensi viikon ajan.

Hikisessä säässä tapaavat toisensa myös Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit maanantaina Helsingissä suomalaisten parhaimpaan loma-aikaan.

Tulevan jakson sää on jopa niin kuuma, että Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä.

Päivän ylimmät lämpötilat nousevat 27 plusasteeseen. Vuorokauden keskilämpötilankin odotetaan pysyttelevän +20 asteessa.

Erittäin tukala helle on kyseessä puolestaan silloin, kun päivän lämpötila nousee +30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila +24 asteeseen.

Niinkin kuuma sää on todennäköinen ensi viikon alkupäivinä maanantaista keskiviikkoon. Yötkin ovat silloin erityisen lämpimiä.

Ilmatieteen laitoksen varoitus on suunnattu riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille, sydän- ja verisuonitauteja sairastaville sekä myös ulkona säälle alttiissa toiminnassa työskenteleville.

Terveille lapsille ja aikuisille hellesää on hilpeä syy etsiytyä veden äärelle lekottelemaan auringossa ja välillä vilvoittelemaan luonnonvesissä.

Varoituksen sana aikuisille, että muistavat rasvata lasten ihon aurinkovoiteella tai jopa mieluummin käyttää heidän päällään auringolta suojaavia peittäviä vaatteita. Lapsena auringossa palaminen on suuri riski ihosyövälle.