Jälleen on aika lähteä äänestämään

Vaikka Suomessa ei ole vielä ehditty edes kunnolla toipua kevään eduskuntavaaleista niin uudet vaalit ovat jo käsillä. Kevään europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi jo eilen keskiviikkona ja päättyy ensi tiistaina 21. toukokuuta.

Äänestäminen kannattaa aina ja varsinkin tässä tapauksessa. Kukaan suomalainen sen enempää Pieksämäellä kuin Utsjoellakaan ei voi välttyä Euroopan Unionin tekemistä linjauksista ja päätöksistä. Vaikka päätökset nuijitaan pöytään Brysselissä niiden vaikutukset tuntuvat samalla tavalla Pieksäjärven rannalla kuin missä muualla tahansa Euroopassa.

Kun eduskuntavaaleissa Pieksämäki oli oman vaalipiirinsä syrjäisellä laidalla, niin näissä vaaleissa paikkakunta on aika keskellä. Nyt vaalipiirinä on koko Suomi ja äänestää voi ketä tahansa ehdokasta maan eri puolilta. Suomessa ehdokkaita on kaiken kaikkiaan 270 ja heidän joukostaan valitaan yhteensä 13 europarlamenttiedustajaa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Euroopan parlamenttiin valitaan yhteensä 751 edustajaa.

Toivottavasti suomalaiset suuntaavat äänestämään innokkaammin kuin edellisellä kerralla. Äänestysprosentti jäi silloin noin 40 prosenttiin ja erityisen laiskasti äänestämässä kävivät nuoret. Nyt olisi myös nuorison aika herätä, koska EU:n tasolla tehtävät päätökset koskettavat varsinkin heitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.