Jokaisella lapsella on oikeus lukemiseen

Tänään vietetään kansainvälistä lastenkirjapäivää (International Children's Book Day). Sitä on juhlittu vuodesta 1967 lähtien Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä 2. huhtikuuta. Sen tarkoituksena on juhlistaa rakkautta lukemiseen sekä nostaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta esiin.

Jokaisella lapsella on oikeus lukemiseen ja kirjoihin. Se on asia, joka tulisi kaikkien vanhempien muistaa ja myös ottaa osaksi päivittäistä toimintaa. Tutkijat ovat todenneet, että jo kohdussa kasvavalle sikiölle voi ryhtyä lukemaan, laulamaan tai vaikka runoilemaan, koska lapsi pystyy jo silloin tunnistamaan läheisten äänet. Vaikka aivan niin aikaisin ääneen lukemista ei ole mikään pakko aloittaa, niin kielen ja puheen kehityksen kannalta sen aloittaminen olisi tärkeää jo vastasyntyneelle. Lapselle ääneen lukeminen myös rauhoittaa ja se saattaa helpottaa siirtymistä toiminnosta toiseen.

Varhaislukemisella on merkitystä myös lapsen kielelliselle kehittymiselle. Vauvaiässä aloitetulla ääneen lukemisella on erittäin suuria hyötyjä lapsen kielen ja lukutaidon kehittymiselle. Mutta vaikka suomalaisten lukutaito on kärkitasolla koko maailmassa, niin suomalaislasten kiinnostus lukemiseen ja kirjoittamiseen on vähäisempää. Kodilla ja vanhemmilta saadulla esimerkillä on ensisijainen rooli lukemisen ja lukuinnon synnyttäjänä. Yhteinen lukuhetki rikastuttaa se lasten että vanhempien elämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.