Juustohöylä ei enää riitä säästöihin

Pieksämäen kaupungin kuluvan vuoden talous on sukeltamassa viisi miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Suunnan kääntämiseksi riittää töitä ja pohdittavaa jokaisella hallinnonalalla niin virkamiehillä kuin kuntapäättäjäillä. Tehtävä ei tule olemaan helppo ja talouden kääntäminen paremmaksi vaatii myös kipeitä päätöksiä.

Juustohöylällä siivuttaminen ei kuitenkaan enää riitä. Talouden tasapainottaminen vaatii Pieksämäellä järeämpiä keinoja. Viikko sitten torstaina alkoivat kaupungin yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteena on kahden miljoonan euron säästöt henkilöstömenoissa ensi vuonna kuluvaan vuoteen verrattuna. Onneksi kovia irtisanomisia aiotaan välttää ja tavoitteeseen halutaan päästä pehmeillä keinoila, kuten eläkeratkaisuilla, sijaisten ja määräaikaisten käytön vähentämisellä sekä kohdennetuilla lomautuksilla.

Säästöpaineet näkyvät myös kuntalaisten palveluissa. Esimerkiksi perusturvan puolella sairaanhoitajan vastaanotot Naarajärvellä, Vritasalmella ja Jäppilässä ovat loppumassa.

Säästöpaineiden alla kaupungin taloutta painavat samaan aikaan myös isot investoinnit, joita tosin maksetaan lainarahalla. Säästäminen ei kuitenkaan saa merkitä pysähtyneisyyden tilaa, vaan kaupunkia on kehitettävä myös vaikeina aikoina. Jostain on kuitenkin pakko luopua, että saadaan uutta tilalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.