Kaikki eivät enää ennätä mukaan uudistukseen

Tuhansien maaseudulla asuvien olisi jo pitänyt tarttua toimeen tiukkenevien jätevesisäännöksien vuoksi. Monella asiat ovat kuitenkin edelleen hoitamatta ja lokakuun lopussa oleva määräaika lähestyy vääjäämättä.

Ihmisten mieliin on jäänyt pysyvästi sana paskalaki, jolla tarkoitetaan haja-asutusalueiden jätevesien sääntelyä. Kaikki eivät enää välttämättä muista, että asiaa on valmisteltu monella tavalla ja monen eri hallituksen voimin kohta 20 vuoden ajan. Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) toinen hallitus päätti jo vuonna 2000 haja-asutusalueiden jätevesien puhdistuksen tehostamisesta. Alkuperäinen asetus koski kaikkia haja-asutusalueella olevia kiinteistöjä ja ensimmäisen kerran jätevesipuhdistusten piti olla kunnossa jo vuoden 2014 maaliskuuhun mennessä.

Toisin kävi ja asetuksen sisältöä on muutettu sekä määräaikoja siirretty vuosien varrella paljonkin. Nyt lokakuun loppuun mennessä on saneerattava jätevesijärjestelmät kiinteistöissä, jotka sijoittuvat 100 metrin etäisyydelle vesistöstä tai pohjavesialueelle. Muilla alueilla sovelletaan kiinteistökohtaista aikataulua, jonka ajankohta määräytyy kiinteistöllä tehtävien muiden luvanvaraisten rakennus- ja korjaustöiden mukaan.

On selvää, etteivät kaikki vesistöjen ääressä mökkeilevät tai asuvat ennätä mukaan uudistukseen. Vieläkö määräaikaa siirretään?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.