Kannattaa mennä metsään tai ainakin torille

Retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen on herännyt viime vuosina suuri innostus, joka onneksi näkyy myös luonnonmarjojen keruuna. Suomalaisista joka toinen poimii marjoja.

Marjojen hyödyntämisessä voittaa joka tavalla: ensinnäkin saa hyvää liikuntaa. Lisäksi uusimpien tutkimusten mukaan luonto hoitaa ihmismieltä ja jo 15 minuutin oleskelu luontoympäristössä laskee verenpainetta.

Luonnossa liikkuen harjaannuttaa tasapainoaan, mikä on tärkeää, ettei talvella liukastellessaan loukkaa itseään.

Luonnonmarjat sinänsä paljastavat jatkuvasti tutkijoille uusia ominaisuuksia. Marjoja syöden elää hyvin ja pitkään. Marjat ovat maukkaita ja tarjoavat makunautintoa söipä ne sellaisinaan tai valmisti niistä herkkuja.

Monille ihmisille metsä on hieman pelottava paikka ainakin yksin liikkuen. Sen vuoksi marjojen käyttöön kannustavan Arktiset Aromit -yhdistyksen aloittama Facebook-kampanja marjakaverien löytämiseksi on hyvä ajatus. Yhtä lailla on hienoa, että Luonnonvarakeskus ja 4H-liitto pitävät netissä yllä marjapaikoista kertovaa palvelua, johon kaikki voivat lisätä omia tietojaan.

Puutarhamarjat ovat myös aromikkaita ja terveellisiä. Moni kasvattaa niitä itse, mutta niitä saa myös ostaa kohtuuhintaan. Marjojen kaupallinen hyödyntäminen on hyvä asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.