Kaupunkilaisten turvallisuus etusijalla

Paikallislehden palstoilla on viime aikoina keskusteltu välillä kiivaaseenkin sävyyn puiden kaatamisesta puistoissa ja muualla ruutukaava-alueella. Asia on herättänyt monessa närää ja mielipahaa, eikä puuston poistamista ole aina katsottu kovin hyvällä. Keskusteluissa on esimerkiksi sivallettu, että entinen puistokaupunki on nykyään kantokaupunki.

Nyt keskustelussa kannattaa laittaa jäitä hattuun ja tarkastella asioita turvallisuuden näkökulmasta. Juuri siitä syystä puita parhaillaan kaadetaan eri puolilta kaupunkia. Koska metsänhoidolliset toimenpiteet ovat aikoinaan jääneet tekemättä niin nyt niitä täytyy tehdä vähän reilummalla kädellä. Monessa tapauksessa alueen puusto on jo päätehakkuuiän ylittänyttä ja niiden säilyttäminen pystyssä on koko ajan entistä suurempi riski. Vaikka maisema hetkeksi muuttuukin, niin sekin on pienempi paha kuin esimerkiksi jalankulkijan päälle kaatuu puu. Siksi jokaisen kaupunkilaisen turvallisuus ajaa kohinalla maisemallisten arvojen ohi.

Puistomaisuus ei tule Pieksämäeltä katoamaan, sen muodostuminen vain vielä hieman aikaa kun puusto kasvaa uudelleen. Jatkossa tavoitteena on, että isoja päätehakkuita ei kaupungin puistoissa enää tehtäisi vaan puita poistetaan enemmän sieltä täältä. Samalla uutta puustoa kasvaa tilalle jatkuvan kasvun periaatteella. Ja vaikka maiseman muuttuminen vähän kirpaisee niin silmä tottuu äkkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.