Kesäaika alkoi mutta maanteillä on vielä talviaika

Suomi on siirtynyt viikonloppuna virallisesti kesäaikaan. Kelloja siirrettiin sunnuntaina aamuyöllä tunnin verran eteenpäin, eli kesää kohti. Normaaliaikaan, eli talviaikaan palataan taas lokakuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin kellon viisarit siirtyvät tunnin verran taaksepäin.

Kellojen siirtämisestä ei ole päästy vielä eroon, vaikka yritys siihen suuntaan on ollut kova. Euroopan unioni on kehottanut, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kelloajan siirtämisestä luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa. Tavoitteena on, että siitä luovuttaisiin yhtenäisesti, mutta jäsenvaltiot päättäisivät itse pysyvästä ajastaan. Parlamentin mietinnössä ehdotettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran vuonna 2021. Suomi on keskustellut asiasta Baltian maiden ja muiden Pohjoismaiden kanssa. Neuvostossa käsittely jatkuu virkamiestyönä, mutta siihen ei odoteta nopeaa ratkaisua. Toisaalta juuri nyt Euroopassa on juuri nyt suurempiakin ongelmia ratkottavana ja koettelemuksia kestettävänä.

Maanteillä ei ole vielä päästy kesänopeuksiin ja siellä noudatetaan talviajan säädöksiä. Kuitenkin yli puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilevista kertoo, että pienet nopeusrajoitusten ylitykset ovat tulleet tavaksi. Nopeusrajoitukset ja niiden noudattaminen on tarkoitettu kaikkien parhaaksi. Silloin jokainen tienkäyttäjä voi päästä turvallisesti perille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.