Keski-Savossa tarvitaan yhteistyötä

Kuntaliitokset on pantu jäihin uutisoi Yle perjantaina. Esimerkiksi viime vuonna Suomessa tehty ensimmäistäkään kuntaliitosta, eikä niitä olla tekemässä myöskään tänä vuonna. Ylen uutisen mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2009 ennätysmäärä kuntaliitoksia. Silloin vuoden aikana syntyi 32 kuntaliitosta, joissa oli mukana yhteensä 101 kuntaa. Nyt Suomessa on 295 kuntaa mutta niiden määrä ennakoidaan vähenevän noin pariin sataan.

Tutkijoiden mukaan epävarmuus sote- ja maakuntauudistuksesta on hyydyttänyt liitosten suosion. Toteutuessaan uudistus saattaa myös vähentää kuntaliitosten tarvetta, koska pienetkin kunnat pärjäävät palvelujensa kanssa ilman terveydenhuoltoa.

Keski-Savossa keskustelua kuntaliitoksista on käyty aika ajoin alueen kuntien ja kaupunkien kesken. Erilaisten selvitysten päätteeksi osapuolet ovat kuitenkin päättäneet pärjätä omillaan. On kuitenkin selvää, että kuntien välistä ja maakuntarajat ylittävää yhteistyötä Keski-Savossa tarvitaan jatkossa paljon nykyistä enemmän. Esimerkiksi Pieksämäki ja Varkaus ovat monissa asioissa toistensa kaltaisia ja kaupungit painivat samantyyppisten ongelmien, kuten väestötappion ja asukkaiden ikääntymisen, kanssa. Yhteistyötä olisi paikallaan syventää alueellisen vetovoiman lisäämiseksi sekä kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Omillaan pärjääminen ei tarkoita erillään olemista.