Koronaan sairastuneita ei saa syyllistää

Kuluneen viikon aikana myös Pieksämäellä on todettu koronavirustartuntoja. Pieksämäen kaupunki tiedotti asiasta keskiviikkona, mutta tartuntojen määrää ei kerrota, eikä sairastuneista anneta tarkempia tietoja.

Uutinen alkoi levitä nopeasti kulovalkean tavoin. Samalla eri keskustelupalstoilla toivottiin tarkempia tietoja sairastuneiden määrästä ja heidän sijainnistaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi koko Suomi on eristäytynyt ja liikkumista rajoitetaan, niin sairastuneita ei saa syyllistää. Koronavirus voi tarttua keneen tahansa ja lähes missä tahansa, ellei jokainen muista huolellisesti noudattaa viranomaisten ohjeita ja riittävää hygieniaa. Taudin etenemisen hidastaminen ja siltä välttyminen on meidän jokaisen käsissä.

Tietosuojavaltuutetun sivuilla muistutetaan, että terveystiedot kuuluvat erityisiin henkilötietoryhmiin, jolloin tietoja on suojeltava erityisen tarkasti. Esimerkiksi jos työpaikalla todetaan koronavirus, työnantaja ei saa lähtökohtaisesti nimetä kyseistä työntekijää. Työnantaja voi informoida yleisesti muita työntekijöitä tartunnasta tai mahdollisesta tartunnasta ja ohjata heitä työskentelemään kotoa käsin.

Vaikka koko Suomi on poikkeusoloissa niin ihmisten olisi tärkeää yrittää elää mahdollisimman normaalisti, kaikkien rajoitusten ja ohjeiden sallimissa puitteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.