Kouluruoka kuuluu oppilaan oikeuksiin

Kouluruokailulla tarkoitetaan maksutonta kouluateriaa, johon on oikeutettu jokainen suomalainen esi- ja peruskoululainen sekä toisen asteen opiskelija. Suomi on aina ollut kouluruoan suhteen edelläkävijä ja laki koululaisille tarjottavasta ilmaisesta lämpimästä lounaasta säädettiin keskellä sotaa vuonna 1943 keskellä poikkeusoloja.

Koronavirusepidemian vuoksi poikkeusolojen keskellä eletään myös nyt. Vaikka perusopetus on siirtynyt pitkälle kotona käytäväksi etäopetukseksi niin oppilaan oikeus kouluruokaan ei ole kadonnut mihinkään. Monelle lapselle kouluruoka on ollut päivän ainoa lämmin ateria. Sen vuoksi terveellisen ja säännöllisen ruokailun merkitys on vain kasvanut poikkeusolojen myötä. Monissa kodissa perheen talous on nyt entistäkin tiukemmalla mahdollisten lomautusten ja vanhempien työn loppumisen vuoksi. Samaan aikaan kotitalouden menot ovat nousseet perheen lasten jäädessä kotiopetukseen, jolloin myös perheen ruokalasku on kasvanut roimasti normaaliin verrattuna.

Pieksämäen kaupungin tekemä päätös ruokakassien jakamisesta etäopetuksessa oleville on oikea ja hieno teko talousvaikeuksien kanssa kamppaileville perheille. Ruokakassin arvo on 40 euroa, mikä vastaa oppilaan noin kuukauden kouluruoan arvoa. Se on lopulta vähäinen hinta perheiden hyvinvoinnista tällaisena aikana, jolloin pienetkin asiat merkitsevät paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.