Koulutuksella pidetään kiinni omista nuorista

Nuorten määrä vähenee lähivuosina kaikissa Etelä-Savon kunnissa. Se ei ole mikään uutinen, vaan jo pitkään tiedossa ollut tosiasia. Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan 16 – 18-vuotiaiden määrä putoaa seuraavan 15 vuoden aikana eniten Sulkavalla, jossa ikäryhmä vähenee 23 prosenttia. Nuorten osuus vähenee myös Pieksämäellä, jossa pudotusta tulee olemaan lähes 18 prosenttia.

Nuorista opiskelijoita käydään nyt kovaa kilpailua myös yli kunta- ja maakuntarajojen. Tiistaina alkoi yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen, jolloin myös pieksämäkeläiset nuoret hakeutuvat kohti oman elämänsä suuntaa. Koulutukseen, koulutustarjontaan ja -olosuhteisiin keskittymällä Pieksämäen kaltaisilla väestökadosta kärsivillä paikkakunnilla on mahdollisuus pitää kiinni omista nuorista sekä saada houkuteltua paikkakunnalle myös uutta väkeä. Pelkän opiskelun lisäksi väliä on myös sillä miten ja millaisessa ympäristössä opiskelee. On oltava tarjontaa ja vaihtoehtoja.

Pieksämäellä opiskelun ja koulunkäynnin ulkoiset puitteet ovat paremmassa kuin hyvässä kunnossa. Uutuuttaan hohtavat Hiekanpään tilat ovat valmistuneet etuajassa. Se mahdollistaa remontin aloittamisen lukion ja Esedun tarpeisiin Keskuskadulla suunniteltua aikaisemmin. Tulevaisuudessa sopii Pieksämäellä odottaa lukion ja ammatillisen koulutuksen entistä syvempää yhteistyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.