Kyläkoulujen ajanjakso on päättymässä

Pieksämäen ensimmäinen koulu, Pieksäntalona tunnettu rakennus, vihittiin käyttöön vuonna 1872. Koulutoiminta samoilla tienoilla jatkuu edelleen ja suorastaan keskittyy sinne.

Sen sijaan Pieksämäen viimeinen kyläkoulu, Vehmaskylän koulu, lakkaa toimimasta tulevana kesänä. Koululle ei ole pitemmäksi aikaa varattu määrärahoja.

Pieksämäen seudulla on parhaimmillaan ollut samaan aikaan toiminnassa noin 30 kyläkoulua, suurin osa niistä on sijainnut Pieksämäen maalaiskunnan kylillä.

Jäppilän ja Virtasalmen kunnissa on kummassakin toiminut viisi kyläkoulua ja lisäksi vielä kirkonkylän koulut. Kaikkiaan kansakouluja on nykyisen Pieksämäen alueella ollut viitisenkymmentä.

Kyläkoulut ovat olleet 1900-luvun ajan kylien henkisiä keskuksia. Ne ovat pitäneet lapsiperheitä kylillä ja houkutelleet myös uusia asukkaita. Monilla meistä on lämpimiä muistoja lapsuuden ajan kyläkoulusta.

Maaseutu tyhjenee. Kaupungistumiselle on kuitenkin näkyvissä jo vaihtoehto, joka on maaseudun elpyminen maallemuuton seurauksena. Näin arvioidaan Sitran raportissa 2020-luvun kehitysnäkymistä. Lähes miljoona suomalaista suunnittelee muuttoa maalle joko kokonaan tai aikoo asua maalla osa-aikaisesti. Mielikuvat ovat myönteisiä. Ehkä kyläkoulukin elpyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.