Liikennetaitojen kehittäminen kuuluu jokaiselle

Monet suomalaiset ovat kertoneet pelänneensä kuljettajan käytöstä tai ajotapaa olleessaan tämän kyydissä. Tiedot käyvät ilmi LähiTapiolan teettämästä tuoreesta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tuntevansa pelkoa, koska kuljettaja on ottanut tarpeettomia riskejä. Lähes yhtä paljon huolta matkustajan mielessä ovat aiheuttaneet kuljettajan käyttämä ylinopeus tai liian kova vauhti sekä kuljettajan matkapuhelimen käyttö ajon aikana.

Matkustajien pelot ovat enemmän kuin aiheellisia. Sen vuoksi jokaisen autoa ajavan tulisi tuntea nyt ikävä pistos omassatunnossaan. Lähes jokainen meistä syyllistyy johonkin edellä mainituista holtittomuuksista, jos nyt ei välttämättä päivittäin, niin ainakin hyvin usein. Liian usein kuljettajan paikalla istuva turtuu ajattelemaan, että hän pystyy hallitsemaan tilanteet kuin tilanteet. Vaan kun ei aina pysty. Siitä todisteena ovat ikävät onnettomuustilastot.

Valitettavan usein näyttää siltä, että omien liikennetaitojen jatkuva kehittäminen ja parantaminen on päässyt meiltä nykyihmisiltä unohtumaan. Näin ei saisi olla, vaan liikennetaitojen ylläpitäminen ja edelleen kehittäminen kuuluu kaikille liikenteessä olevalle, niin nuorille kuin myös enemmän kokemusta omaaville. Yleensä turhien riskien ottaminen johtuu kuljettajan ajattelemattomuudesta sekä vanhoista pinttyneistä tavoista. Sellaisista on päästävä irti.