Lukutaito on jokaisen ihmisoikeus

Kansainvälistä lukutaitopäivää (International Literacy Day) vietetään huomenna sunnuntaina 8. syyskuuta. Sen tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Jokaiselle suomalaiselle, savolaiselle ja pieksämäkeläiselle lukutaito on itsestäänselvyys. Se on taito, jonka jokainen oppii viimeistään ensimmäisellä luokalla koulussa. Meillä jokaisella eurooppalaisella on oikeus lukutaitoon. Se tarkoittaa, että EU:n jäsenmaiden tulisi taata kaikille kansalaisilleen mahdollisuudet kehittää lukutaitoaan niin, että se riittäisi kirjoitetun tekstin ymmärtämiseen sekä kirjalliseen viestintään niin painetussa kuin digitaalisessa muodossa.

Lukutaito on myös jokaisen ihmisoikeus. Se mahdollistaa yksikön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Sillä on merkitystä lähes kaikkeen ihmisen elämässä tässä globaalissa yhteiskunnassa. Sillä on merkitystä niin tasa-arvon kuin kestävän rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta. Noin 91 prosenttia 15 – 24-vuotiaista nuorista osaa lukea. Kuitenkin esimerkiksi Euroopassa joka viidennellä 15-vuotiaalla ja lähes 55 miljoonalla aikuisella ei ole riittävää lukutaitoa.

Lukeminen on tärkeä kansalaistaito, joka kehittyy vain lukemalla enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.