Luomuun siirtyminen on elämän kysymys

Hyönteisten määrä vähenee nopeasti ja jopa niin, että niitä ei sadan vuoden kuluttua ole enää olemassa lainkaan, uutisoivat useat tiedotusvälineet maanantaina lainaten brittilehti The Guardiania.

Sydneyn yliopistossa Australiassa tehty tutkimus on ensimmäinen, jossa yhdistetään eri maanosissa tehtyjä tutkimuksia. Esimerkiksi Englannissa aikaisemmin yleisten perhosten määrä supistui vuosituhannen alussa kymmenen vuoden aikana 58 prosentilla.

Hyönteisten määrän kehitystä on eniten tutkittu Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Myös Australiasta, Kiinasta, Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta on olemassa tutkimusta, mutta muualla tieteellistä, vertailtavissa olevaa tutkimusta on vähän.

Tutkijoiden mukaan tärkein syy hyönteistuholle ovat viimeisten 20 vuoden aikana käyttöön otetut maatalouden hyönteismyrkyt, kuten neonikotinoidit ja fiproniili, joita käytetään paljon. Syitä ovat myös asutuksen leviäminen ja ilmaston lämpeneminen.

Jos hyönteiset kuolevat sukupuuttoon, ei muu luonto, eikä ihminenkään selviä.

Hyönteisten määrä on suurempi luomutiloilla, joissa hyönteismyrkkyjä ei käytetä. Tutkimuksen tekijät toteavatkin, että ihmiskunnan on muutettava maatalous luonnonmukaisempaan suuntaan.

Olemme hyvin vakavien asioiden äärellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.