Mökkikausi päättyy tänään venetsialaisiin

Kuluneen kesän veneily- ja mökkikausi päättyvät nyt elokuun viimeisenä viikonloppuna, vaikka kesää tuntuukin olevan vielä jäljellä. Kauden päättävää venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Suomessa sitä on vietetty sadan vuoden ajan, mutta muualla maailmalla Venetsian karnevaaleihin perustuvalla juhlalla on tuhatvuotiset perinteet.

Suomessa venetsialaisia on perinteisesti vietetty varsinkin Länsi-Suomen rannikkoalueilla ja Pohjanmaalla. Viime vuosina juhla on levittäytynyt laajemmin eri puolille Suomea. Venetsialaisia vietetään myös Savossa monessa paikassa tänään lauantaina ja myös eri puolilla Pieksämäkeä vietetään kesäkauden päättäjäisiä. Muinaistulien yötä vietetään esimerkiksi Naarajärvellä ja Iso-Syvällä, joissa alueen ranta-asukkaat sytyttävät illan hämärtyessä eläviä tulia.

Elokuun viimeisenä päivänä juhlintaan myös Suomen luontoa. Tapahtuman tarkoitus on kannustaa ihmisiä olemaan ulkona ja samalla liputtamaan Suomen luonnolle. Luontopäivää voi lisäksi jatkaa nukkumalla yön ulkona. Esimerkiksi Pieksän Latu järjestää kaikille mahdollisuuden nukkua omin majoittein ja eväin Ladun Majan ympäristössä.

Suomalainen luonto on maailmanluokan mahdollisuus ja jokaisen suomalaisen etuoikeus. Tänäänkin siitä on syytä nauttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.