Maaseudulle mahtuu rakettien räiskettä

Vuodenvaihteen rakettikauppa käynnistyi torstaina. Samaan aikaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka mukaan ilotulituksia saavat siirtymäajan jälkeen järjestää vain ammattimaiset ja luvan saaneet ilotulittajat. Ainoastaan pienemmät ilotulitteet, kuten tähtisadetikut ja vastaavat, jäisivät käyttökiellon ulkopuolelle. Kansalaisaloite laitettiin liikkeelle 4. joulukuuta ja perjantaihin mennessä se oli kerännyt jo reilut 37?700 allekirjoitusta. Nimien kerääminen päättyy kesäkuun alussa. Jotta aloite pääsee eduskuntakäsittelyyn, sen on kerättävä vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana. Riittävän määrän kerääminen ei näytä tuottavan ongelmia.

Aloitteen taustalla on yhteensä 14 vaikutusvaltaista järjestöä aina Suomen Lääkäriliitosta moniin eläinsuojeluyhdistyksiin asti. Aloitteen perusteluja on vaikeaa ryhtyä kiistämään, sillä ilotulitteiden haitat ylittävät niiden hyödyt. Ja vaikka silmävammat ja muut onnettomuudet ovat vähentyneet, niitä silti tapahtuu edelleen. Myös monet eläimet kärsivät vuorokauden kestävästä paukuttelusta. Lisäksi ilotulitteet tuovat melkoisen määrän roskaa.

Ilotulitteista aiheutuu harmia lähinnä kaupunkien keskustoissa ja taajamissa asuville. Sen sijaan muu Suomi, Pieksämäki mukaan luettuna, on täynnä maaseutua, johon kyllä mahtuu rakettien räiskettä ilman rajoituksia.