Maatalous kaipaa lisää tekeviä käsipareja

Työvoiman saaminen varsinkin maaseudun kausityöhön on vallitsevan koronakriisin vuoksi uhattuna. Tilanne nähdään uhkaavana maaseudun yritysten lisäksi myös suomalaisen ruuan saatavuudessa sekä koko elintarvikeketjun toimivuudessa. Maa- ja metsätaloustuottajin Keskusliiton MTK:n mukaan maaseudulla tarvitaan vuosittain jopa 16 000 kausityöntekijää. Rajojen sulkeminen ja liikkumisen rajoittaminen estävät ulkomaisten työntekijöiden saapumisen Suomeen.

Maaliskuussa MTK:n tiloille lähetetyssä kyselyssä selvitettiin kausityövoiman tarvetta. Vastausten mukaan kolmannes tiloista tarvitsee työvoimaa heti, joten kausityövoimaa koskevilla päätöksillä on kiire. Osalle tiloista päätökset tämän kauden tuotannosta ovat jo myöhässä.

Tilanne on vakava, sillä ilman kausityövoimaa monia tiloja uhkaa yritystoiminnan loppuminen konkurssin kautta. Samaan aikaan sato jää osin tai kokonaan tuottamatta tai korjaamatta. Tämän kauden peruuntuessa se vaikuttaa myös tuleviin vuosiin.

Suomalainen maatalous ja samalla myös kotimainen huoltovarmuus tarvitsevat lisää käsipareja. Rajojen sulkeutumisen jälkeen ratkaisuja pystyttävä löytämään oman maan sisältä. Koronavirusepidemian myötä läpi Suomen on pyyhkäisemässä myös ennätyksellisen laajan lomautusten aalto. Löytyisikö heidän joukostaan tekeviä käsipareja maatiloille?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.