Maatalous pitää saattaa kriisin yli

Suomen maatalouden tulevaisuus näyttää hyvältä. Metsä on yksi biotalouden tuottava luonnonvara ja energian lähde, mikä ilahduttaa etenkin meitä metsäisen Etelä-Savon asukkaita. Vähitellen öljytalouden energiantuotannosta siirrytään biotalouteen ja muovia korvataan sellulla. Suomalaisen perusraaka-ainetuotannon kysyntä vahvistuu.

Luomu, lähiruoka ja paikallinen pienimuotoinen jalostus ovat nousussa, kasvisruokavalio yleistyy ja uusia tuotteita tulee markkinoille. Nyhtökauran kehitystarina inspiroi tuotekehittäjiä ja ruuanjalostajia. Monet uudet ja uusvanhat erikoistuotteet, muun muassa korkealaatuisten maitotuotteiden moninaisuus herättää tyytyväisyyttä.

Maataloutta pitää myös arvostaa. Kannattavuudella ja arvostuksella on toisiinsa yhteys. Arvostusta toki lisää ilmastonmuutos. Se luo epävarmuutta, jolloin ruoka halutaan läheltä. Huoltovarmuuskin on syytä pitää kohtalaisena.

Suomessa oli noin vuosi sitten 48?000 maatilaa ja vuonna 2030 niitä arvioidaan olevan 30?000 -?35?000. Tilat erikoistuvat vielä nykyistäkin enemmän. Matkailu on yksi suunta.

Tällä hetkellä Suomen maatalous on kriisissä ja tarvitsee erityishuomiota ja tukea päästäkseen jaloilleen kahden huonon satovuoden jälkeen. Tukea kannattaa antaa. Se tulee monin verroin takaisin uudenlaisten innovaatioiden saadessa alaa ja jalosteiden viennin kasvaessa.