Maltti mielessä koronaviruksen kanssa elettäessä

Alkuvuonna Kiinasta alkunsa saanut koronavirusepidemia herättää huolta eri puolilla maailmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tapauksia on tähän mennessä todettu noin 81 200, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Suurin osa tapauksista on edelleen todettu Kiinassa, ja valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa.

Koronavirusta on nyt todettu jo yli 30 maassa ja keskiviikkona ensimmäiset tapaukset todettiin myös Suomessa. Voidaan olettaa olevan vain ajan kysymys milloin ensimmäinen tapaus tulee myös Pieksämäelle, tai ainakin naapuriin.

Maailmalla viranomaiset ovat ottaneet järeitäkin keinoja käyttöön yrittäessään estää viruksen leviämistä. Sen vuoksi kyliä ja jopa kokonaisia kaupunkeja on asetettu karanteeniin. Myös Suomessa tilanteeseen on varauduttu, mutta selvästi järkevämmin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan koronavirus on vain hieman tavallista ärhäkämpi virus, eikä kuolleisuus ole juuri tavallista kausi-influenssaa suurempi. THL:n mukaan tautiin on nyt kuollut noin 2 800 ihmistä, joista suurin osa Hubein maakunnassa Kiinassa.

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla niin Kiinassa kuin Pieksämäelläkin. Pestään kädet aina kun tullaan ulkoa sisään, ennen ruokailua sekä wc-käynnin jälkeen. Lisäksi muistetaan yskiä ja aivastaa hihaan. Näillä ohjeilla pärjää jo pitkälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.