Matkailu kaivostoimintaa mieluisampaa

Pieksämäen näkyvin ja yleisöä vetävin kesätapahtuma, harrasteautojen kokoontuminen Big Wheels, järjestetään lauantaina. Tapahtuma lähti pienimuotoisesti liikkeelle vuosituhannen vaihteen tietämissä. Talkoolaisia oli yhteensä 15 ja pääjärjestäjät huolehtivat käytännössä kaikesta. Nykyisin talkooväkeä on pitkälti toista sataa ja vastuuta on jaettu. On esimerkiksi erikseen turvallisuuteen keskittyvä turvallisuuspäällikkö.

Millepä paikkakunnalle ei mahtuisi lisää elinvoimaisia tapahtumia. Matkailuun ja tapahtumatuottamiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan jo olemassa olevia tapahtumia kannattaa kasvattaa ja kehittää. Tätä ajatusta seuraten Big Wheels voisi levittäytyä erilaisin teemoin laajemmalle ja Sylvi Symposiumista saattaisi muodostua nykyistä suurempi tapaus.

Pieksämäki on herättänyt kiinnostusta Vedenjakajareitistöllään. Esimerkiksi polkujuoksukilpailu ja suuri lapsiperheiden telttailutapahtuma olisivat vedenjakajalle sopivia uusia tapahtumia.

Suomalaiset ovat alkaneet ymmärtää maansa suuret luontoarvot. Luontoa voidaan käyttää kestävällä tavalla matkailun vetonaulana. Juuri ekologisesti toteutettua matkailua turistit oikein toivovatkin.

Tämän kuukauden uutinen kaivostoiminnan esitutkimuksista Heinävedellä sai monelta vaikuttajalta kielteisen kommentin: maapallon kauneinta luontoa ei saa saastumisella uhata.