Metsäpalo-varoitus täytyy ottaa vakavasti

Menossa oleva hellekesä on monelle lomalaiselle hyvin mieleinen asia. Lämpöaalto hellii koko Suomea ja järvivedet ovat uimakelpoisia jopa kaikkein arimmillekin kauhojille. Asialla on myös kääntöpuolensa ja suomalainen metsä on nyt rutikuivaa, joka saattaa leimahtaa tuleen pienestäkin kipinästä. Vielä tuoreessa muistissa on Pyhärannan suuri metsäpalo.

Maanantaina leimahti sosiaalisessa mediassa suuri metsäpalovaroituskeskustelu, jota on sammuteltu pitkin viikkoa. Keskustelu alkoi keskustan entisen kansanedustaja Mikko Kärnän jaettua Twitterissä kuvan liekehtivästä nuotiosta. Liekkeihin keskustelu syttyi kun viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner otti keskusteluun kantaa Twitterissä.

Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen muistutti, ettei metsäpalovaroituksia tehdä mielijohtoisin perustein. Liiton mukaan maastopalovaroituksen noudattamisessa ei ole kyse sääntöuskovaisuudesta, Metsä on hyvin räjähdysherkässä tilassa pitkän kuivan kauden jälkeen ja avotuli saattaa karata hyvinkin kokeneen nuotiontekijän käsistä.

Turvallisuuteen liittyvät säädökset on tehty syystä ja ne ovat tarpeellisia meidän jokaisen kannalta. Kaikenlaisessa tulen käsittelyssä täytyy nyt olla erityisen varovainen. Varoittavia esimerkkejä on esimerkiksi Ruotsissa, jossa riehuvia metsäpaloja ei ole saatu talttumaan.