Muraalin torppaaminen jää kaivelemaan

Pieksämäellä on jo pitkään odotettu ison seinämaalauksen eli muraalin ilmestymistä kaupungin keskustassa olevan viljasiilon korkeisiin seiniin. Hanketta on valmisteltu kaupungissa jo vuoden ajan ja seiniä oli ennätetty siistimään maalaustyön aloittamista varten.

Museoviraston kaupungille lähettämä lausunto kaatoi kuitenkin kylmää vettä muraalin ja sitä valmistelleiden tahojen niskaan. Lausunnossa museovirasto tyrmäsi muraalin maalaamisen. Museoviraston mukaan se ei voi puoltaa valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristökohteen käyttöä maisemallisen maamerkkiluonteensa vuoksi seinämaalauksen alustana.

Muraalin ideana kuitenkin on, että suuri seinämaalaus näkyy ja myös tuntuu. Siksi museoviraston perustelut tuntuvat kummallisilta. Eikä viljasiiloja parempaa alustaa seinämaalaukselle oikein voi edes kuvitella.

Lisäksi museovirasto toteaa päätöksessään, että korkean viljasiilon ominaisluonteen säilyminen teollisuuskiinteistönä kaupunkikuvassa ja ympäristössä on rakennussuojelun tavoitteiden mukaista. Lausunto tuntuu ja kuulostaa ristiriitaiselta, sillä monella paikkakunnalla vanhat viljasiilot on kokonaan purettu pois.

Museoviraston lausunto on pettymys, joka varmasti jää kaivelemaan. Toivottavasti viljasiilo ei jää rapistumaan paikoilleen, sillä sellaista maamerkkiä Pieksämäki ei todellakaan kaipaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.