Nyt on aika ottaa kantaa kesä- tai talviaikaan

Virallinen kysely kellonaikojen siirtämisen lopettamisesta kesä- ja talviaikojen mukaan on kerännyt erittäin suuren suosion parissa päivässä. Liike- ja viestintäministeriön kysely otakantaa.fi -sivustolla avattiin keskiviikkona ja perjantaina iltapäivällä siinä oli jo yli 153?000 vastausta. Numerot eivät valehtele ja suuri määrä kertoo siitä, että esitys kellojen siirtämisen lopettamisesta herättää mielipiteitä.

Kyselyn taustalla on Euroopan komission ehdotus, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellonaikojen siirtämisestä luovutaan EU:ssa ensi vuonna. Nyt kelloja siirretään tunti eteenpäin maaliskuussa ja tunnilla taaksepäin lokakuussa. Ehdotuksen mukaan EU-maat voisivat valita itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa taikka siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen.

Kesäajassa illat ovat tunnin ajan valoisampia ja aamut taas valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Talviajassa aamut ovat valoisampia ja iltaisin tulee nopeammin pimeää. Kummallakin ovat omat kannattajansa.

Kyselyssä selvitetään suomalaisten mielipiteitä ja näkemyksiä asian suhteen. Komission ehdotusta tullaan seuraavaksi käsittelemään valtioneuvostossa ja eduskunnassa. Tässä käsittelyssä muodostetaan Suomen virallinen kanta asiaan.

Nyt kannattaa ottaa kantaa asiaan. Kukaan ei voi sanoa, ettei ainakaan olisi kysytty.