Omatoimisuus on tullut pysyväksi toiminnaksi

Yhteiskunnan rakenne on vuosien varrella muuttunut niin, että henkilökohtaiseen palveluun perustunut toiminta on vaihtunut omatoimisuuden korostamiseen ja sen edellytysten parantamiseen. Omatoimisuudesta on vähän kerrassaan ja askel askeleelta tullut pysyvämpää toimintaa ja osa arkipäivän käytäntöjä.

Tekninen kehitys ja digitaaliset toiminnot ovat olleet voimakkaasti ajamassa omatoimisuuden lisäämiseen. Asiat sujuvat nopeasti ja vaivattomasti kun esimerkiksi verotukseen tai pankkitoimintaan liittyvät asiat pystyy hoitamaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella omalta kotisohvalta melkein mihin vuorokauden aikaan tahansa. Samalla se on merkinnyt palveluammattien katoamista, koska ihmistä ei enää välttämättä tarvita ohjaamaan asiakkaan tarvitsemaa palvelua.

Suuntaus näkyy esimerkiksi kirjastoissa, koska omatoimikirjastojen määrä on kasvanut voimakkaasti. Omatoimikirjastot ovat parantaneet kirjastopalvelujen saatavuutta, sillä niiden aukioloajat ovat hyvin laajat. Aamuvarhaisella ovat liikkeellä eri käyttäjät kuin myöhäisen illan aikana. Omatoimisuuden lisäämisen ansiosta kirjastoilla on varmasti entistä enemmän käyttäjiä, koska kirjastokäynti ei ole enää niin tiukasti kellonaikoihin sidottua.

On syytä totutella ajatukseen, että omatoimisuus tulee jatkossa lisääntymään kaikessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.