Pelaamisen haittoja yhä useammalla

Pelaaminen on valtaosalle ihmisistä mukava ja harmiton harrastus. Valitettavasti pelaamisen haitat alkavat näkyä yhä useammalla sekä jatkuvasti entistä nuoremmilla lapsilla ja nuorilla kun pelaaminen on päässyt riistäytymään käsistä. Monella pelaaminen ja varsinkin pelaamisen käytettävä aika ennättää muodostua jo todelliseksi ongelmaksi, jonka vaikutukset alkavat näkymään hyvin herkästi kaikessa muussa elämässä.

Vastuu lasten ja nuorten pelaamisesta ja sen valvonnasta on aina heidän vanhemmillaan. Sitä vastuuta ei voidaan siirtää yhteiskunnallisille toimijoille, kuten koululle tai viranomaisille. Pelaamisen rajat ja siihen käytettävä aika annetaan aina oman kodin seinien sisäpuolella.

Aina se ei kuitenkaan onnistu, vaikka vanhemmilla olisi kuinka paljon tahtoa seurata jälkikasvunsa toimintaa. Monet lapset ja nuoret osaavat selvästi omia vanhempiaan paremmin kiertää pelikoneisiin ja älylaitteisiin asetettuja estoja. Siksi myös vanhempien on syytä päivittää omaa osaamistaan ja seurata tekniikan kehittymistä, ettei jälkikasvu pääse viemään vanhempiaan kuin pässiä narussa.

Nuorison pelaamisen haitat keskittyvät yleensä pelaamiseen käytettyyn aikaan. Vanhempien pelaaminen kulminoituu usein puolestaan rahaan. Uusin kansalaisaloite haluaisi poistaa pelikoneet ja arvat erillisiin tiloihin. Varsinainen ongelma ei kuitenkaan poistu piilottamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.