Perheet kaipaavat lisää joustavuutta

Perheet kaipaavat lisää joustavuutta työn ja perheen yhteensovittamiseen. Väestöliitto toteaa tuoreessa kevätkannanotossaan, että perhevapaauudistuksen tulee lähteä perheiden tarpeista, helpottaa työn tai opiskelun ja lastenhoidon yhdistämistä sekä edistää tasavertaista vanhemmuutta.

Uudistus vaatii joustojen lisäämistä sekä ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentämisestä ensisijaisesti isän tai toisen vanhemman osuutta kasvattamalla. Varsinkin nuoria isiä tulee kannustaa vanhempainvapaan pitämiseen, sillä juuri sen aikana voidaan vahvistaa oman lapsen kanssa koko elämän pituista sidettä. Ja lapsuus on lyhyt aika, vauva-aika vielä sitäkin lyhyempi. Se kannattaa käyttää hyväksi kaikin mahdollisin tavoin. Paremmilla joustoilla turvataan parempaa lapsuutta ja parempaa vanhemmuutta.

Syntyvyyden lasku on ollut nopeaa ja ihmisten lapsitoiveet ovat muuttuneet paljon. Perhebarometrin mukaan reilu kymmenes sanoo, ettei halua lapsia. Pari-kolmekymppisten ikäluokissa lähes joka neljäs on vapaaehtoisesti lapseton. Lapsen haluaminen on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen valinta, eikä ketään saa siitä syyllistää. Suomalaisen yhteiskunnan kantokyky vaatii varsinkin tässä tilanteessa työperäisen maahanmuuton lisäämistä, koska vain sillä tavoin voidaan jossain määrin korvata alentuneen syntyvyyden vaikutuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.