Perheyritykset pärjäävät muita paremmin

Yleisesti on pitkään luultu, että pörssiyritykset ovat parhaita tuloksentekijöitä ja varsinaisia rahantekokoneita. Samaan aikaan on ollut tapana sanoa, että perheyritykset ovat hyvinkin kankeita ja huonoja uudistumaan.

Tuore elokuussa julkaistu tutkimus kumoaa kuitenkin kaikki tällaiset väitteet. Aalto-yliopiston professorit Seppo Ikäheimo ja Olli-Pekka Lumijärvi toteavat Pörssisäätiön rahoittamssa tutkimuksessa, että perheiden omistamat pörssiyritykset menestyvät muita pörssiyhtiöitä paremmin (Helsingin Sanomat 21.8.). Perheyritysten liikevoittoprosentti ja pääoman tuotto ovat korkeampia, osaketuoton riski alhaisempi ja osinkotuotto parempi kuin muissa yrityksissä, etenkin jos omistus on yli 50 prosenttia.

Omistukseltaan hajaantuneet pörssiyhtiöt usein tavoittelevat nopeaa sijoitetun pääoman tuottoa kun perheyrityksissä tähtäin on aivan jossain muualla. Tutkimuksessa todetaan, että perheet kehittävät yhtiöitä pitkällä tähtäimellä, mutta varovat riskejä. Siksi olisi tärkeää, että perheomisteisia yrityksiä tulee koko ajan lisää, koska juuri pitkäjänteinen kehitystyö on niiden menestyksen salaisuus. Juuri sellainen on esimerkiksi vieremäläinen mestäkonevalmistaja Ponsse.

Keskiviikkona vietetään jälleen Yrittäjän päivää, jota juhlitaan nyt 21. kerran. Yritykset ovat kunnan tärkein voimavara myös tulevaisuudessa.