Pieksämäellä hakattiin puuta ennätystahtia

Viime vuosi oli suomalaisen metsäteollisuuden huippuvuosi ja sellainen oli myös pieksämäkeläiselle metsänomistajalle. Metsänhoitoyhdistys Kangasniemi-Pieksämäki ry:n toiminnanjohtaja Ismo Kallio sanoi Pieksämäen Lehden haastattelussa viime lauantaina (12.1.), että viime vuosi tulee olemana hurjin ja huimin hakkuuvuosi. Hurjiin hakkuumääriin on Pieksämäen seudulla jo osattu tottua. Viime vuosi oli jo neljäs vuosi, jolloin hakkuusuunnite ylitettiin. Pieksämäen alueella puun myyntimäärä viime vuodelta arvioidaan olevan noin 630?000 kuutiota.

Pieksämäen alueelta tulevalle puulle riittää siis kysyntää melkein joka ilmansuunnassa, sillä sellu tekee kauppansa. Puuta nielevät esimerkiksi Stora Enson Varkauden tehdas sekä Metsä Group Äänekosken uusi biotuotetehdas.

Vaikka metsäyhtiöt uskovat kovan kysynnän jatkumiseen myös kuluvan vuoden aikana, niin jonkunlaisia myrskyn merkkejä on nähtävissä. Yle uutisoi maanantaina, että Kiinan ja maailmantalouden kasvun hidastuminen voivat vaikuttaa myös suomalaisten metsäyhtiöiden tuotteiden kysyntään Aasiassa. Asia on syytä pitää mielessä, sillä metsäteollisuuden osuus koko Suomen tavaraviennistä on viidenneksen luokkaa. Viennin arvosta suurin osa tulee paperimassan, kuten sellun ja vastaavien, myynnistä. Maailmantalouden heilahtelut näkyisivät myös pieksämäkeläisen metsänomistajan kukkarossa.