Pieksämäki ei pärjää ilman yrittämistä

Suomessa on lähes 50?000 yrityksessä aikomus omistajanvaihdokseen yrittäjän ikääntymisen vuoksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Syksyllä ilmestyneen omistajanvaihdosbarometrin mukaan noin 34?000 yritystä on tulossa myyntiin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se on noin 3?400 yritystä vuosittain. Lisäksi sukupolvenvaihdoksen kautta toimintaa on jatkamassa noin 13?500 yritystä, eli 1?350 yritystä vuosittain. Yrittäjän ikääntymisen vuoksi yritystoiminnan on lopettamassa seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 21?500 yritystä.

Ongelmat ovat samankaltaisia koko Suomessa, Savossa ja Pieksämäellä. Onneksi suunta on muuttumassa ja pitkään tehty työ omistajanvaihdosten edistämiseksi kantaa jo hedelmää. Viime vuosien aikana Suomessa on tehty ennätysmäärä yrityskauppoja ja samalla koko yrityskulttuuri on muuttunut, sillä entistä useampi ryhtyy yrittäjäksi ostamalla valmiin yritystoiminnan.

Omistajanvaihdos voisi tarjota monelle nuorelle hyvät elämisen eväät myös Pieksämäellä. Omistajanvaihdoksia painotetaan myös maakunnallisessa Roihu-hankkeessa, joka käynnistyi Pieksämäellä viime elokuussa. Omistajanvaihdosten toteutuminen edellyttää, että yritystoiminnasta kiinnostuneet ja siitä luopumista suunnittelevat saadaan kohtaamaan. Ilman yrittämistä ei pärjää kukaan.