Pieksämäki näyttää mallia maakunnalle

Tuore Etelä-Savon työllisyyskatsaus on pieksämäkeläisin silmin varsin mukavaa luettavaa. Katsauksessa todetaan, että Etelä-Savon seutukunnista juuri Pieksämäen työllisyyskehitys on selvästi parasta. Maakunnan pienimmät työttömyysasteet ovat juuri samaan seutukuntaan kuuluvissa Juvalla (7,8), Joroisissa (8,2) ja Pieksämäellä (8,4). Pieksämäen seutukunnan työttömyys on laskenut viime vuodesta 18 prosenttia. Se kertoo siitä, että vaikka asioissa on paljon korjaamista niin paljon on myös tehty oikein.

Viime viikolla julkistettiin myös työ- ja elinkeinoministeriön alueellisia kehitysnäkymiä käsittelevä julkaisu, jossa Pieksämäen seutukunnan vahvuuksia todetaan olevan terveet ja ketterät pk-yritykset, voimakas teknologiateollisuuden perinne sekä sen kiinteä yhteys Varkauden seutuun. Ne antavat hyvän pohjan toiminnan kehittämiseen myös tulevaisuudessa. Siinä ei saa myöskään unohtaa Keski-Savossa maakuntarajat ylittävää yhteistyötä.

Vaikka Pieksämäellä menee juuri nyt paremmin kuin monella muualla alueella yhteensä, niin tulevaisuuteen liittyy myös uhkakuvia. Koko seudun suurin haaste on väestön määrän väheneminen ja samalla myös vanheneminen. Juuri väestökehitys luo entistä enemmän haasteita työvoiman saatavuuteen. Esimerkiksi hoitavia käsipareja tarvitaan tulevaisuudessa paljon nykyistä enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.