Pieksämäki tarvitsee veronmaksajia

Pula osaavasta ja oikeanlaisesta työvoimasta vaivaa yrityksiä myös Pieksämäellä. Monesti osaavan työvoiman puuttuminen on yrityksellä myös suurin kasvun este.

Pieksämäki ei kuitenkaan pärjää yksin uusilla työpaikoilla vaan kaupunki tarvitsee myös veronmaksajia, eli asukkaita. Työntekijät liikkuvat jo nyt työn perässä pitkiäkin matkoja, mutta esimerkiksi heidän maksamansa kiinteistöverot eivät kartuta työpaikkakunnan kassaa.

Huoli veronmaksajien tulevaisuudesta ja määrän riittävyydestä on aiheellinen, varsinkin Tilastokeskuksen maanantaina julkistaman väestöennusteen perusteella. Esimerkiksi Etelä-Savoon on sen mukaan odotettavissa tasaista väkiluvun alenemista aina vuoteen 2040 saakka. Eikä tilanne näytä sen valoisammalta juuri missään muuallakaan. Ennusteen mukaan koko maan väestönkasvu painottuu vuosina 2019-2040 ainoastaan Uudellemaalle.

Väestöennusteen mukaan Pieksämäelle syntyy tänä vuonna 112 lasta. Vuonna 2040 ennakoidaan syntyvän enää 80 lasta. Syntyvyyden lasku Pieksämäellä tulee olemaan lähes 30 prosenttia seuraavan 20 vuoden aikana. Samaan aikaan asukasmäärä on putoamassa reiluun 13 800 asukkaaseen.

Suunta ei muutu helposti. Se vaatii asennemuutosta maahanmuuttoa kohtaan ja se vaatii meiltä jokaiselta myönteisten asioiden esiin nostamista. Lopulta vain asenne ratkaisee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.