Pyörän paikka pääsääntöisesti pyörätiellä

Lomakauden päättymisen ja koulujen alkamisen myötä pyöräilijät ovat tehneet sankoin joukoin paluuta arkiliikenteeseen. Vaikka pyörällä liikkuminen onkin sujunut toistaiseksi mallikkaasti ja muita kanssakulkijoita sekä liikennettä kunnioittaen, niin jokaisen on syytä muistella ja kerrata pyörällä liikkumisen sääntöjä. Oppi ei ojaan kaada varsinkaan polkupyörän satulassa.

Erityisesti koulutiensä aloittaneet ekaluokkalaiset tarvitsevat vanhempien tukea ja ohjausta omassa liikkumisessaan. Turhilta vahingoilta ja onnettomuuksilta vältytään jos pyöräliikenteen pelisäännöt on otettu hyvin haltuun jo nuorena.

Liikenneturva muistuttaa, että pyöräilijän on sääntöjen mukaan ajettava pääsääntöisesti pyörätiellä, jos sellainen on käytettävissä. Mikäli pyörätietä ei ole, ajetaan tien oikeassa reunassa olevalla pientareella. Jos sitäkään ei ole, on ajettava niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin mahdollista.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijän paikka on oikeassa reunassa. Jos väylä on erotettu, niin pyöräilijä ajaa luonnollisesti omalla puolellaan. Jalankulkija voi kävellä kumpaa reunaa tahansa ja pyöräilijä ohittaa keskeltä. Jalkakäytävällä voivat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat lapset.

Iltojen pimetessä pyöräilijän täytyy huolehtia näkyvyydestä. Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä.