Roihusta kipinää omistajan-vaihdoksiin

Suomi elää yrittämisestä ja yrittäjistä. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee yrittäjiä ja yrittämistä, että palvelutuotanto säilyisi ja yhteiskunta saisi lisää kaipaamiaan verotuloja.

Harva tohtii lähteä arvostelemaan yrittäjien tarpeellisuutta. Samaan aikaan yrittäjäksi ryhtymistä pohtii vielä harvempi, vaikka tarvetta olisi. Suomessa yrityskauppoja ja sukupolvenvaihdoksia tehdään vuositasolla noin 2?500 kappaletta. Niitä pitäisi tapahtua kaksinkertainen määrä.

Suomessa on noin 80?000 yli 55-vuotiasta yrittäjää. Heidän kohdallaan omistajanvaihdos tulee ajankohtaiseksi lähimmän kymmenen vuoden aikana. Monessa paikassa hyvä yritys kaipaa ostajaa ja yritystoiminta jatkajaa.

Pieksämäellä elokuussa käynnistynyt Roihu-hanke pureutuu erityisesti yrittäjyyteen ja omistajanvaihdoksiin. Toivottavasti mahdollisimman moni yrityksen myymistä sekä ostamista pohtiva tarttuisi hankkeen antamiin mahdollisuuksiin. Monesti omistajanvaihdos mahdollistaa uudelle yrittäjälle suhteellisen vaivattoman yritystoiminnan aloittamisen sekä usein myös vakiintuneen asiakaskunnan. Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta alkaen.

Omistajanvaihdokset tulisi myös nähdä laajemmin kuin pelkästään yrittäjien ikääntymiseen liittyvänä asiana. Yritykset voisivat myös vaihtaa omistajaa useammin, jolloin toiminnan uudistuminen olisi luontevaa.