Saimaan maakunta tuntuu vieraalle

Etelä-Savon maakunnan tulevaisuus ja elinvoimaisuus on herättänyt huolta jo pitkään. Syvenevän väestötappion kanssa taisteleva maakunta joutuu lähivuosina todella taistelemaan olemassa olostaan ja elämisen edellytyksistä. Viime viikolla keskusteluun nostettiin ajatus Saimaan maakunnasta, joka muodostettaisiin yhdistämällä Etelä-Savo ja Etelä-Karjala. Asian nosti esille Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden kolmeen maakuntalehteen laatimassaan yleisönosastokirjoituksessa.

Huoli Etelä-Savon maakunnan tulevaisuudesta on aiheellinen, varsinkin kun Heinäveden ja Joroisten kunnat ovat reilun vuoden kuluttua vaihtamassa maakuntaa. Heinävesi liittyy Pohjois-Karjalaan ja Joroinen Pohjois-Savoon. Sen jälkeen Etelä-Savon liima on käytännössä Pieksämäki, koska vanhat kiistakumppanit Mikkeli ja Savonlinna tuntuvat edelleen olevan eri mieltä vähän joka asiasta.

Pieksämäeltä katsottuna ajatus Saimaan maakunnasta ei tunnu luontevalta. Yksi selkeä syy siihen on, etteivät Saimaan aallot juuri pääse Pieksämäen rantoja huuhtelemaan. Enemmän Pieksämäkeä, ja samalla kaikkia muitakin, hyödyttäisi yksi yhteinen Savo. Silloin hallinnolliset rajat eivät olisi esteenä luonnolliselle seutuyhteistyölle ja esimerkiksi Keski-Savon alueelle olisi mahdollista rakentaa entistä vahvemmat hartiat. Sellainen yhteistyö ei syö itsenäisyyttä vaan vahvistaa sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.