Samaa sitkeää ja kovaa luuta kaikki tyynni

Kaksi vuotta sitten maaliskuussa, jolloin koronaviruspandemiasta ei tiedetty mitään, ilmestyi suomalaisten ydinarvoista kertovat Suomen kulttuurirahaston ja ajatuspaja e2:n tutkimus Sittenkin suomalaisia.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat identiteetiltään yllättävän samanlaisia. Suomalaisuus, äidinkieli, koulutus ja työ ovat tärkeitä yli 80 prosentille suomalaisista.

Saman vuoden kesäkuussa julkistettiin uusi tutkimus Samat huolet, eri näkökulmat. Tutkimus kertoo suomalaisten asenteista ja identiteetistä. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisia yhdistäviä ja erottavia tekijöitä ja kuten olettaa saattaa, yhdistäviä tekijöitä on paljon enemmän, osin jopa yllättävästi.

Suomalaisilla on vahva kansallistunne ja suurin osa meistä korostaa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tutkimuksen mukaan eroavuudet arvoissa ja asenteissa kuuluvat terveeseen demokratiaan. Vastakkainasettelu ei ole ongelma niin kauan kuin asioista pystytään puhumaan yhdessä.

Tätä laajempaa taustaa vasten myös Pieksämäen sisäiset näkemyserot ovat tervettä demokratiaa ja se näyttäytyy myös puheina ja kirjoituksina.

Enemmistö suomalaisista viihtyy luonnon läheisyydessä vaikka 70 prosenttia asuu kaupungeissa. Mansikat, saunominen ja luonnonvesissä uiminen ovat hyväksi koronakevään jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.