Suomen kieli muuttuu ajan myötä jatkuvasti

Oikeus omaan kieleen on meille kaikille kansalaisoikeus. Sen perusteella ihmisellä on oikeus oman äidinkielensä ylläpitämiseen ja käyttämiseen sekä itsensä julkiseen ilmaisuun omalla äidinkielellään. Lisäksi Suomen perustuslaki turvaa suomalaisille oikeuden käyttää tuomioistuimessa ja muiden viranomaisten kanssa asioidessamme omaa kieltään, eli suomea tai ruotsia.

Nämä asiat on syytä pitää mielessä juuri tänään ja niitä tulee vaalia myös jatkossa. Tänään vietetään Mikael Agricolan päivää eli suomen kielen päivää. Päivää vietetään Agricolan kuolinpäivänä koska hänen tarkka syntymäaikansa ei ole tiedossa. Toisaalta, huhtikuun 9. päivä sopii erinomaisesti suomen kielen juhlintaan, sillä se on myös kansalliseeposten Kalevalan ja Kantelettaren kokoajan Elias Lönnrotin syntymäpäivä.

Monelle nykynuorelle Agricolan ja Lönnrotin tekemiset suomen kielen ja sen kehityksen hyväksi ovat korkeintaan kaukainen, hämärä mielikuva, jos edes sitäkään. Myös kieli on kokenut melkoisen muutoksen Agricolan ajoista tähän päivään, eikä nykyihminen enää ottaisi tolkkua Agricolan sanomisista.

Meidän jokaisen on kuitenkin syytä olla ylpeitä omasta kielestämme ja samalla meidän jokaisen tulee vaalia omaa kieliperinnettämme myös tuleville sukupolville. Kieli on tehty puhuttavaksi ja sanat kaikkien sanottaviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.